Köszöntjük a Biofuel Cities honlapján!

Köszöntjük a biofuel-cities.eu weboldalon - amely a gáz és folyadék halmazállapotú bioüzemanyagok alkalmazásáról nyújt széles körű tájékoztatást, és lehetőséget ad a témával kapcsolatos információ cseréjére.

Kattintson az oldalra, ahol megtalálja az Európa szerte folyó tevékenységek és projektek gyűjteményét; ahol tanulmányozhatja a legújabb híreket és a jövőbeli eseményeket; ahonnan elérheti a bioüzemanyaggal kapcsolatos információs központot, amely szakpolitikai információkat, törvényeket, a technológiával kapcsolatos és egyéb más információkat tartalmaz. Csatlakozzon a bioüzemanyagokat hasznosítók kulcsfiguráihoz az online eszközökön keresztül, amely lehetőséget ad az ikervárosi kapcsolatok kialakítására, az együttműködésre, a hálózatépítésre. A felsoroltak közül néhányat kizárólag a Biofuel Cities European Partnership (a Bioüzemanyagokat Hasznosító Városok Európai Szövetsége) tagjai érhetnek el, tehát regisztráljon most! A részvétel ingyenes és kötelezettségek nélküli.

A weboldalt a Biofuel Cities európai szövetsége üzemelteti, amely a bioüzemenyagok és a hatékony energiafelhasználású járművek elterjesztésében érdekelt felek számára biztosít fórumot. A Biofuel Cities európai szövetsége a bioüzemanyagok európai bevezetésének egyik támogatója, aki a folyamat teljes egészében érdekelt, azaz a nyersanyagokból történő bioüzemanyagok előállításában, az elterjesztésükben és a járművekben való tömeges használatukban. Ezt a tevekenyseget az Európai Bizottság által alapított Biofuel Cities projekt támogatja.

A weboldal alapnyelve az angol, azonban számos információ több nyelven is elérhető. A részleteket alább találja!


1. Biofuel-cities.eu - a weboldal

2. Biofuel-cities.eu - korlátozottan hozzáférhető rész (regisztrált tagoknak)

3. Bioüzemanyag - a vitapontok

4. Biofuel Cities - a célkitűzések

5. Biofuel Cities - a megoldási lehetőségek

6. A Biofuel Cities európai szövetségesei

7. Biofuel Cities - a projektek

1. Biofuel-cities.eu - a weboldal

A Biofuel Cities weboldala két lépésben érhető el; az első hozzáférhető mindenki számára, míg a második csak a Biofuel Cities európai szövetség tagjai számára hozzáférhető.

A hírek rész, 'Newsroom', a legfrissebb híreket tartalmazza a bioüzemanyok európai alkalmazásairól. Ezen az oldalon feliratkozhat a Biofuel Cities elektronikus hírlevelére. Küldje el nekünk (angolul) az információit és mi örömmel közzé tesszük azt egy linken keresztül az Ön anyanyelvén. Számos dokumentum hozzáférhető más nyelveken, elsősorban franciául, németül és lengyelül.

Az események részben, 'Events', megtalálja az összes fontos bioüzemanyaggal kapcsolatos olyan európai eseményt, mint például a Biofuel Cities európai szövetsége által szervezett munkabizottsági üléseket. Előfordulhat, hogy az eseményekől az anyanyelvén olvashat! Örömmel közzé tesszük az Ön hirdetéseit (angolul - és egy linken keresztül az Ön anyanyelvén), kérjük küldje el e-mailben.

A projektek és a tevékenységek könyvtár 'Projects and Activities', egy interaktív felület a bioüzemanyagok európai alkalmazásával kapcsolatos projektek és tevékenységek áttekintéséhez. Keresse meg az országában folyó projekteket az online térképek vagy az adatbázis keresésével.

A 'About' oldalon, a Biofuel Cities projektjeivel kapcsolatos információkat és a projekt partnereit találja meg francia, német és lengyel nyelven.

A lap alján a 'Contact' ikonra kattintva kapcsolatba léphet velünk, ezzel lehetősége nyílik a weboldalra és a bioüzemanyagot hasznosító szövetségre vonatkozó visszajelzésre a 'Feedback', formanyomtatvány kitöltésével.

Vissza a fejlécre

2. Biofuel-cities.eu - korlátozottan hozzáférhető rész (regisztrált felhasználóknak)

Ez a fejezet kizárólag a Biofuel Cities európai szövetsége tagjainak szól.

A 'My Biofuel Cities' menüponton keresztül Ön tételeket adhat hozzá vagy szerkesztheti a bioüzemanyaggal kapcsolatos információk központját, az elérhetőségek listáját vagy a projektek és tevékenységek könyvtárát. Kérjük rendszeresen frissítse a forrásait és az adatait, amellyel egyben biztosítja, hogy a többi résztvevő érzékelhesse az Ön jelenlétét.

Az információ központ, 'Resource Centre' több száz dokumentumot, linket, előadást és egyéb hasznos információt tartalmaz. Ez egy könnyen használható interaktív rendszer, amely biztosítja, hogy Ön minden információt könnyen megtaláljon, továbbá lehetőséget ad az Ön dokumentumainak közzétételére. Az összes európai nyelven lehetősége van dokumentumok közzétételére. Ezen az oldalon az európai szövetség belső dokumentumait is megtalálja, programokat és munkabizottsági ülések eredményeit, tanulmányokat és egyéb tevékenységek anyagait.

Az online hálózatépítés a 'Biofuel Cities Partnership Facility' menüponton keresztül lehetséges, az oldalon az információ megosztásához és cseréjéhez talál eszközöket, valamint szövetségeseket és együttműködő partnereket a projektekhez, ezt például az interaktív levelezési lista vagy a partnerek elérhetőségei eszközök használatával teheti meg.

Vissza a fejlécre

3. Bioüzemanyag - a vitapont

2007. január 10-én az Európai Bizottság az "Európa energiapolitikája" címmel megjelent közleményében nyilvánosságra hozta az integrált és az atmoszféra védelmére is kiterjedő  szakmapolitikai elkepzeléseit. A javaslatok között találjuk azt a tervezetet, amelyben 2020-ra a járművek legalább 10%-át bioüzemanyag hasznosításra állítanák át. A cél Európa versenyképességének fokozása, a környezet védelme és a jövőbeli energiaforrások biztosítása.

A bioüzemanyagoknak egyedi szerep jut az új európai energiapolitikában. A mai európai szállítási rendszer majdnem teljesen az olajra épül, amely többségét szeszélyes viselkedésű piacokról szerezzük be. Annak érdekében, hogy ezt a függőséget csökkentsük, többféle energiahordozó használata szükséges. Csak a bioüzemanyagok válthatják ki a szállításban az olajat, mert ez az ami nagy mennyiségben rendelkezésünkre áll.

A bioüzemanyagok továbbá hozzájárulhatnak a fenntartható szállításhoz is. A szállítás képezi az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás legfőbb forrását. A bioüzemanyagok használatának bevezetése képezi azon néhány intézkedés egyikét - a járművek hatékonyságának növelése mellett -, amely a szállító szektor üvegházhatást kiváltó gázkibocsátásának csökkentésére középtávon kínál megoldást.

Vissza a fejlécre

4. Biofuel Cities - célkitűzések

A Biofuel Cities projektjei képezik az alapját a „Biofuel Cities európai szövetsége” szervezet tevékenységének, a bioüzemanyagok technológiájának új és innovatív széleskörű használatát támogatva. A Biofuel Cities a folyamat teljes egészében érdekelt, azaz a nyersanyagokból történő bioüzemanyagok előállításában, az elterjesztésükben és a járművekben való tömeges használatukban. A Biofuel Cities európai szövetsége azzal a céllal alakult, hogy egy állandó intézményként működjék.

Biofuel Cities feladatai

 • európai szövetség létesítése a bioüzemanyagok hasznosításával kapcsolatos információk cseréjére és hálózatépítésre
 • a kutatás-fejlesztést, a bioüzemanyagokkal kapcsolatos projektek bemutatását és a fenntartható mobilitás politikát független szervezetként való értékelése;
 • információcserével, események szervezésével, különféle eszközökkel és közleményekkel történő támogatás.

Vissza a fejlécre

5. Biofuel Cities - megoldási lehetőségek

A Biofuel Cities projektje

 • a Biofuel Cities európai szövetségét koordinálja, amely egy fórum a bioüzemanyagok és a hatékony energiafelhasználású járművek témájában érdekelt felek számára;
 • a weboldalt üzemelteti;
 • olyan online eszközöket biztosít, eseményeket szervez, amelyek lehetőséget adnak ikervárosi együttműködések kialakítására, hálózatépítésre;
 • szakértői munkabizottsági üléseket és tanulmányutak szervez, amelyek a bioüzemanyagok használatának gyakorlati példáit mutatják be;
 • hírleveleket és a bioüzemanyagokkal kapcsolatos fejlesztésekről szóló közleményeket terjeszt, beleertve a szabványokat, útmutatókat jelentéseket;
 • monitor eszközöket fejleszt, a bioüzemanyagok és azok használatát szabványosítja.

Az európai szövetség tagjai teljeskörű hozzáféréssel rendelkeznek az összes szolgáltatáshoz. A részvétel ingyenes és kötelezettségek nélküli.

Vissza a fejlécre

6. A Biofuel Cities európai szövetségesei

A Biofuel Cities a Biofuel Cities európai szövetségével együttműködik fórumot biztosítva a bioüzemanyagok és a hatékony energiafelhasználású járművek témájában érdekelt felek számára.

Az európai szövetség szívesen lát minden potenciális és tényleges bioüzemanyag végfelhasználót, például a helyi önkormányzatokat és a kereskedelmi végfelhasználókat; a bioüzemanyag piac minden résztvevőjét, a nyersanyag termelőktől a befektetőkön át a járműiparig minden résztvevőt; a kutatatókat, a nemzeti kormányokat, nemzetközi szervezeteket és a szabványosító hivatalokat, környezetvédelmi szövetségeket, civil szervezeteket és a média aktív résztvevőit.

A résztvevők az alabbiakból részesednek:  

 • friss információk, könnyű hozzáférés az európai bioüzemanyag projektek és a résztvevők listájához;
 • tesztelt "know-how"-khoz és szabványokhoz való hozzáférés;
 • finanszírozási lehetőségek, befektetések és projekt partnerek keresése;
 • piaci információkhoz való hozzáférés, pl. benzinárak, nyersanyag, járművek;
 • egyenrangú és egyéb érdekelt felekkel való tapasztalatcsere;
 • lehetőség a szakpolitika és a kritériumok befolyásolására, elsősorban az EU szintjén.

A szolgáltatások a következőket tartalmazzák

 • a Biofuel Cities weboldalához való teljes hozzáférés;
 • a Biofuel Cities interaktív levelezési listáján keresztüli információcsere az egyenrangú felek között, továbbá a Biofuel Cities elektronikus hírleveleire való feliratkozás és a Biofuel Cities negyedéves nyomtatványainak megrendelése;
 • ingyenes hozzáférés az olyan további szolgáltatásokhoz és termékekhez mint a munkabizottságok, tanulmányutak és publikációk anyagai.

A részvétel ingyenes és kötelezettségek nélküli. Egyszerűen töltse ki a jelentkezési lapot.

Vissza a fejlécre

7. Biofuel Cities - projektek

A Biofuel Cities projekt 2006. közepétől 2009. közepéig tart. Ez egy "Együttműködés", amit az Európai Unió Hatodik kutatási keretprogramja támogat, az "Alternatív motor hajtóanyagok: Biofuel Cities" bekezdésében.

A Biofuel Cities-t hét szövetséges támogatja, akik megalapozott és széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek nem csak a bioüzemanyag kutatás területén, hanem annak alkalmazásával valamint a fenntartható mobilitással kapcsolatban, de a helyi önkormányzatok, vállalkozások igényeit és a kommunikáció speciális területeit is ismerik.

Vissza a fejlécre